O Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), μέλος της ΟΕΒ, πραγματοποίησε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας “Digital Cyprus Survey 2023”, αναδεικνύοντας σημαντικά ευρήματα που αφορούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό καθώς και το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Επικεφαλής Επιστήμονα κ. Δημήτρη Σκουρίδη, του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Γιώργου Μιχαηλίδη, εκπροσώπων δημοσίων φορέων,συνδέσμων, και στελεχών επιχειρήσεων πληροφορικής.

Η έρευνα “CITEA Digital Cyprus Survey 2023” διενεργήθηκε για λογαριασμό του CITEA από τις εταιρείες IMR και Capacitor Partners. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 500 επιχειρήσεις παγκύπρια, ανέδειξε ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως οι αντιλήψεις των επιχειρήσεων για το ψηφιακό μετασχηματισμό και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν δεχθεί κυβερνοεπίθεση και η σημασία που δίνουν στη κυβερνοασφάλεια, οι επενδύσεις σε ψηφιακό μετασχηματισμό και οι κύριες τεχνολογίες που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις, καθώς και θέματα προσωπικού και ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσίαση για πρώτη φορά του δείκτη CITEA (CITEA index), μιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην αποτύπωση της ψηφιακής ωριμότητας των κυπριακών επιχειρήσεων. Όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα, σχεδόν το 60% των εταιρειών κατατάσσονται σε αυτές που βρίσκονται στα αρχικά στάδια υιοθέτησης εργαλείων ψηφιακού μετασχηματισμού, γεγονός που δείχνει τον μεγάλο δρόμο που έχουν να διανύσουν οι εταιρείες αυτές στην πορεία τους προς την ψηφιακή μετάβαση.

Σε συζήτηση πάνελ που ακολούθησε, στην οποία συμμετείχαν οι κ. Δημήτρης Σκουρίδης (Επικεφαλής Επιστήμονας), Δημήτρης Νησιώτης (Πρόεδρος CITEA), Χριστίνα Κόκκαλου (IMR) και Μιχάλης Τυρίμος (Capacitor Partners), με συντονιστή τον κ. Αντώνη Σκούλλο (Μέλος ΔΣ CITEA), συζητήθηκαν τα ευρήματα της έρευνας και αναδείχτηκε η ανάγκη για ενισχυμένη και συντονισμένη συνεργασία όλων των φορέων του Κυπριακού οικοσυστήματος τεχνολογίας για να αντιμετωπιστούν οι ψηφιακές προκλήσεις των επιχειρήσεων καθώς και τα θέματα έλλειψης προσωπικού και ψηφιακών δεξιοτήτων.